Piškotki

Upravljalec te spletne strani je ZAŠČITISE, MARJETICA ANTOLIN S.P.

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEK-1). Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Več o zakonu in smernicah lahko izveste na straneh Infomacijskega pooblaščenca Republike Slovenije.

KAJ SO PIŠKOTKI?
Piškotek je majhna tekstovna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran oz. portal. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala glede na predhodni piškotek. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče tudi analizirati promet na spletni strani. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to spletnemu mestu lahko v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek. Uporaba piškotov je ustaljen postopek na večini spletnih mest. Standardne nastavitve brskalnika omogočajo uporabo piškotov.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

Začasni ali sejni piškotki
Trajni ali shranjeni piškotki
Lastni piškotki
Drugi piškotki

Piškotke lahko popolnoma blokirate tudi z uporabo nastavitev v vašem internet brskalniku, vendar vam posledično večina spletnih strani ne bo več delovala pravilno. Navodila kako se spreminjajo nastavite v najbolj priljubljenih brskalnikih ali brišemo piškotke iz računalnika, so na voljo na spodnjih povezavah:
Mozilla Firefox
Internet Explorer
Chrome
Safari

KATERE PIŠKOTKE UPORABLJAMO?
Spodaj si lahko preberete seznam piškotov, ki so v uporabi na naši spletni strani. Zadnja posodobitev seznama je iz dne 12.06.2013. Prosimo, da seznam redno preverjate, v kolikor se bo dopolnjeval, glede na spremembe na naši spletni strani.

– SEJNI PIŠKOTKI
So nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Piškotek se izbriše iz vašega računalnika, ko zapustite spletno stran. (primer imena/oznake piškota: a603d8808740c5f7a93870cc71b514e7)
– GOOGLE ANALYTICS PIŠKOTKI
So piškotki namenjeni spremljanju statistike obiska naše spletne strani in ne vsebujejo vaših osebnih informacij. Služijo le za unikatno spremljanje obiskov. Piškotki ostanejo trajno shranjeni na vašem računalniku tudi potem, ko zapustite to stran (veljavnost piškotka je 2 leti od vašega obiska). Več o tej vrsti piškotov si lahko preberete tukaj. (primer imena/oznake piškota: __utma __utmb __utmc __utmv __utmz)

V kolikor želite lahko dovoljenja za piškotke spreminjate preko zavihka ZASEBNOST (ne levi strani prikazane strani). Vaše nastavitve bomo shranili v piškotek, ki beleži vaše želje glede zasebnosti (ime piškotka: cc_necessary).

Comments are closed